Øjenomgivelser – Se du træt ud eller vil du optimere dit syn?

Øjenlågskirurgi og øjenbrynsløft

Hvad er dine muligheder hos os?

Der findes flere årsager til at man plages af øjenomgivelserne. Langt den hyppigste tilstand er Tunge øjenlåg (Blepharochalasis)/overhæng af hud på øvre øjenlåg, som med kiruplager både kvinder og mænd i alle aldre men typisk fra 30 års alderen. Flere har funktionelle plager og besværes af træthedsfornemmelse, manglende udsyn/sidesyn og af ikke at kunne bruge make-up, som de ønsker. Andre synes blot at de ser trætte ud og er generede af den overhængende hud.  Nedfald af Øjenbrynet kan også være årsagen til tunge øjenlåg.

Ved en øvre øjenlågsoperation (sk. Blepharoplastik) fjernes den overhængende hud og derved ophæves fornemmelsen af ‘tunge’ øjenlåg og træthedsfornemmelse samt det eventuelt manglede udsyn/sidesyn.

 Andre problemstillinger kan være kosmetiske relaterede til nedre øjenlåg eller funktionelle plager som ptose eller ectropion.

Øvre øjenlågskirurgi / Øvre Blepharoplastik

Øvre øjenlågskirurgi kan forfriske hævede, hængende eller trætte øjne ved at fjerne overskydende hud og eventuelt fedt fra det retro- orbitale fedtdepot, som hos nogle er årsagen til de hævede, trætte øjne. Operationen sigter mod at genskabe et frisk, åbent og ungdommeligt udseende. Hvis man har meget overskydende hud, vil operationen mindske træthed og forbedre synsfeltet ved at fjerne den overskydende hud på øjenlåget ud fra synsfeltet.
Øjenlågene er blandt de mest sarte strukturer i ansigtet, der består af fine lag blødt væv og den tyndeste hud i menneskekroppen. Øjenlågshuden er mindre end 1 mm tyk med sparsomt underliggende subkutant fedt, hvilket disponerer for den karakteristiske hudslaphed og fine rynker, der vises med alderen.

Korrektion af Ptose /Hængende, øvre øjenlåg 

Øjenlågsptose er en medicinsk tilstand, hvor øvre øjenlåg hænger nedad og dækker en del af øjet. Det kan resultere i nedsat synsfelt og give et
træt eller søvnigt udseende. Tilstanden opstår typisk på grund af svækkelse eller skade på musklerne, der er ansvarlige for at løfte øjenlågene.
Korrektion af øjenlågsptose er et kirurgisk indgreb, sk ptosekirurg og kan med fordel gøres ifm en øvre blepharoplastik. Under denne operation
strammes eller repareres de svækkede eller beskadigede muskler, der løfter øjenlågene. Dette kan udføres ved at fjerne overskydende væv,
stramme musklerne eller ved at placere små suturer for at hjælpe med at løfte øjenlågene i en mere oprejst position.

Formålet med operationen er at genoprette den normale position af øjenlågene og forbedre patientens synsfelt samt det kosmetiske udseende.
Efter operationen kan der være en periode med hævelse og ømhed, men disse symptomer forsvinder normalt efter nogen tid.

Hver patient er unik, og behandlingsmetoden kan variere afhængigt af sværhedsgraden af tilstanden og individuelle behov.

Nedre øjenlågskirurgi / Nedre Blepharoplastik

Nedre blepharoplastik er en kosmetisk kirurgisk procedure, der sigter mod at forbedre udseendet af det nedre øjenlåg og det omkringliggende område. Denne operation kan hjælpe med at reducere tegn på aldring, som f.eks. poser under øjnene, overskydende hud og rynker.
Under nedre blepharoplastik foretager kirurgen typisk en incision (snit) langs den nederste øjenvippekant eller indersiden af øjenskeden. Dette giver adgang til det underliggende væv, der skal behandles. Afhængigt af den individuelle patients behov kan forskellige teknikker anvendes.
Der er generelt to primære fokusområder for nedre blepharoplastik:
* Fjernelse af overskydende hud / med eller uden fedt: Hvis der er overskydende hud under øjet, kan kirurgen fjerne det ved en sk. Pinch (skin only) Blepharoplastik for at skabe en mere glat og ungdommelig udseende. Er der overskydende/ frembulende fedtpuder kan det blive nødvendigt at omplacere eller i sjældne tilfælde fjerne fedtpuder samtidigt med at huden strammes.
*Behandling af poser under øjnene: Hvis der er poser eller hævelser under øjet, kan kirurgen enten fjerne eller omplacere det overskydende fedt for at skabe en mere jævn overgang mellem øjet og kinden. Dette kan give et mere opfrisket udseende.
Efter operationen kan der være en periode med hævelse, blå mærker og ubehag, men disse symptomer vil normalt aftage i løbet af få uger. Det er vigtigt at følge lægens instruktioner om efterbehandling og eventuel anvendelse af medicin eller øjendråber.

Ectropion / Udadvendt øjenlåg

Ectropion er en tilstand, hvor det nedre øjenlåg vender udad og væk fra øjet. Det kan føre til problemer som tåreflåd, tørhed i øjet, irritation, rødme og i nogle tilfælde sår på øjets overflade. Kirurgisk behandling af ectropion kan være nødvendig, hvis konservative metoder ikke har været effektive eller hvis tilstanden er alvorlig.

Kirurgisk indikation for ectropion omfatter:

 • Vedvarende eller alvorlig symptomer:
  Hvis patienten oplever vedvarende tåreflåd, tørhed, irritation eller øjeninfektioner på grund af ectropion, kan kirurgisk indgreb være indiceret.
 • Øjensår:
  Hvis ectropion har medført sår på øjets overflade (hornhinden), hvilket kan være smertefuldt og forårsage yderligere komplikationer,
  er kirurgi nødvendig for at rette op på tilstanden og beskytte øjet.
 • Funktionel og kosmetisk bekymring:
  Hvis ectropion forårsager betydelig æstetisk forringelse af øjet og ansigtet, samt nedsat øjenlågsfunktion og lukning af øjet, kan kirurgi være ønskelig for at genoprette et mere normalt udseende og bevare øjets beskyttelsesfunktioner.Behandlingen af ectropion afhænger af den underliggende årsag, sværhedsgraden af tilstanden og patientens individuelle forhold.

Der er flere kirurgiske teknikker, der kan anvendes:

 • Laterale tarsalstramninger:
  Dette er den mest almindelige procedure til behandling af ectropion. Under operationen strammes og repareres de svækkede muskler og væv i øjenlåget. Dette hjælper med at genoprette øjenlågets normale position og forbedre dets funktion.
 • Konjunktivale grafts:
  I nogle tilfælde kan vævstransplantation fra øjets slimhinde (konjunktiva) anvendes. Dette væv bruges til at forlænge øjenlåget og bringe det tilbage til en normal position.
 • Canthopexy eller canthoplasty:
  Disse er teknikker, hvor øjenlågets ydre kant strammes op og fastgøres til orbitakanten, dvs den ’naturlige’ form genskabes. Dette hjælper med at genoprette øjenlågets styrke og funktion.

Efter operationen vil patienten opleve en periode med hævelse, blå mærker og ubehag, som gradvist forsvinder. Det er vigtigt at følge lægens  efter- behandlingsinstruktioner nøje, herunder anvendelse af øjendråber, forebyggelse af gnidning af øjet og undgåelse af anstrengende aktiviteter i en vis periode

Øjenbrynsløft

 • Temporær øjenbrynsløft med botulinumtoksin
  Ved Botulinumtoksininjektioner i pandemusklerne vil det afspænde musklerne i panden, altså de muskler, som er ansvarlige for dannelse af rynker / linjer i panden. Disse muskelafslappende injektioner omkring den ydre del af orbicularis oculi musklen vil resultere i en let kompenserende forhøjning af øjenbrynslinjen på ca. 3-4 mm. Mange patienter finder disse milde og midlertidige forbedringer tilfredsstillende.
 • Øjenbrynsløft fra øverste øjenlåg (transpalpebralt)
  For patienter, der også skal have øvre øjenlågskirurgi, er det muligt at foretage mindre justeringer af øjenbrynsplaceringen som en supplerende procedure.
 • Transkutan øjenbrynsløft (’Ceravolo’ løft)
  Ofte er den midterste del af øjenbryne stadig placeret rigtigt men den ydre del er vandret helt ned under orbitakanten. Den karakteristisk ’svale facon’ som karakteriserer et ungdommeligt udseende er erstatte med en flad halvmåneagtigt facon. For at kunne genskabe denne kan man foretage en transkutant øjenbrynsløft med en meget skånsom teknik som maskerer arret i øjenbrynskanten med en speciell teknk som, såfremt det heler som det ska,l giver stort set usynlige ar efter ca 4 -6 uger. Arret bliver hurtigt mindre synligt og forsvinder med tiden, mens den friske, løftede form på øjenbrynet bevares

“Elegant plastikkirurgi er bedst baseret på en individuel vurdering, og behandlingsmetoderne kan variere baseret på dine unikke anatomiske træk og kosmetiske mål. Jeg assisterer med rådgivning og professionel vurdering af dit kirurgiske behov.”

Dr. Inanna Weiss